Berg&Bos, Coming of age voor bejaarden

 

berg&bosToneelschrijver Rik van den Bos en theatermaker Maurits van den Berg zijn al jaren actief op theaterfestivals als ‘Oerol’ en ‘Over het IJ’. Een keer per jaar komen ze samen om een voorstelling te maken voor in het theater. Ze maken tragikomische theaterstukken met een klassieke opbouw.
Hun nieuwste voorstelling Een coming of age voor bejaarden, gaat over thema’s als loslaten, de vraag wat een mens aan het eind van een leven nalaat, wat je je uiteindelijk herinnert van een gedeeld leven, en over hoe kort een leven eigenlijk is.  In Podium Pitch vertellen ze hierover en spelen ze een fragment uit de voorstelling.

Maurits van den Berg en Rik van den Bos  ontmoetten elkaar op de toneelschool in Utrecht.  Als makers oogstten zij succes op theaterfestivals met geslaagde stukken als  Het Jaar van de Schlager (Oerol 2011) en Transform Us! (2007). De laatste jaren tekent de stijl van hun stukken zich steeds duidelijker af: Ze maken tragikomische theaterstukken met een klassieke opbouw. Ze vertellen een verhaal met personages en een plot. Maar ze monteren en vertellen met allerlei middelen, uit de film, de roman, liedteksten, muziek en uit alle mogelijke theatervormen.

Hun theater gaat nooit over theater. De aandacht komt nooit op de acteur te liggen, maar blijft altijd in de wereld van het verhaal. Elke keuze en ingreep die ze maken, staat in dienst van het stuk, het opbouwen en voltooien van het universum dat zich hier en nu afspeelt. Het theaterstuk Drive-in (Berg&Bos) werd in  2014 genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs.

Maurits van den Berg maakt familievoorstellingen bij Toneelschap Beumer & Drost, won de Zilveren Krekel met de voorstelling Gasten en speelde als acteur bij o.a. Oostpool, Growing up in Public en op festivals als de Parade
Rik van den Bos schreef o.a. voor Ro theater, Fa. Rieks Swarte, Toneelschuur en Generale Oost. In 2010 won hij het Charlotte Köhler Stipendium als meest veelbelovende toneelschrijver van de afgelopen 5 jaar.

Op donderdag 18 februari speelt Een coming of age voor bejaarden (o.a. met acteurs Paul R. Kooij en Joke Tjalsma) in Theater Ins Blau te Leiden.

Op zondag 14 februari geeft Rik van den Bos een workshop Toneelschrijven bij het Leids Academisch Kunstcentrum (LAK). Deze workshop is gratis wanneer je een kaartje koopt voor de voorstelling in Theater Ins Blau.

Podium Pitch
zo 7 februari 2016, om 14:30 u in de Stadsgehoorzaal, foyer Breestraat, Leiden. Toegang gratis!