Merijn Tinga, de plastic soup surfer

Ho84hNdEMerijn Tinga is bioloog. Hij keerde zijn vaste baan de rug toe in 2000 toen hij naar Marokko fietste (en terug) met een kitesurfboard achter zijn fiets. Tijdens die reis besloot hij kunstenaar te ‘worden’.

In zijn atelier werkt hij voornamelijk aan kunstobjecten en installaties voor festivals en de openbare ruimte. Hij verwierf bekendheid met zijn kunstcollectief (Kunst Uitschot Team) door het illegaal plaatsen van grote sculpturen in de regio Leiden. Zijn werk is veelal maatschappelijk gericht.

In 2009 zeilde hij om Groot-Brittannië voor een eigen fotoproject. In 2014 bouwde hij het ‘plastic soup board’, dat hij maakte door plastic afval op het strand te verzamelen, dat te verhitten en met hulp van een strijkijzer in een plastic mal te drukken. Vervolgens kitesurfde hij 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust op zijn plastic soup board om meer aandacht voor het zee-zwerfafval probleem te genereren.

In de zomer van 2015 is hij 5 maanden op plastic jacht geweest met zijn zeilboot rond Scandinavië en op 2 september 2016 nog surfde hij de Noordzee over naar Engeland. Met die tocht riep hij op tot een verbod op statiegeldloze plastic wegwerpflesjes. In totaal zijn er 40.000 handtekeningen nodig.

Op zondag 18 september vertelt Merijn Tinga in Podium Pitch over zijn queeste.

Podium Pitch, 18 september, van 14.30 tot 15.30 uur, in de foyer van de Stadsgehoorzaal, Leiden. Toegang gratis.

YouTube voorvertoningsafbeelding