Pauline Slot, Dood van een thrillerschrijfster

_xpR6RBFIn 1999 schreef Pauline Slot, oud student Nederlands aan de Universiteit Leiden, haar eerste roman. Prompt werd Zuiderkruis het best verkochte debuut van dat jaar. Pauline Slot liet zich daardoor niet van de wijs brengen – het zogenoemde ‘tweede boek-syndroom’ bleef op een afstand. In een gestaag tempo schreef ze nog vijf romans, alle bij de Arbeiderspers: Blauwbaard, Tegenpool, De inwendige, En het vergeten zo lang en Soerabaja.

Die laatste is een persoonlijk favoriet van Podium Pitch-presentator Yaël Vinckx, die Soerabaja een rol liet spelen in haar eigen familieroman De oorlog van mijn moeder.

Na al die romans besloot Pauline Slot twee non literaire boeken te schrijven. Dat werden De hond als medemens en Museumbezoeking. Daarna keerde ze terug naar de roman; afgelopen voorjaar verscheen Dood op een thrillerschrijfster, een hilarische pastiche op de uitgeverswereld, met name het genre ‘literaire thriller’. Het geheel wordt nog vrolijker als je weet dat het verhaal handelt over een schrijfster die tevens schrijfcoach en schrijfreisuitbaatser is – net als Pauline Slot in het dagelijks leven. Gelukkig spaart Slot zichzelf niet in het boek.

Pauline Slot, die in Warmond woont en les geeft aan de Universiteit Leiden en bij het LAK, het cursuscentrum van de universiteit, geeft in Podium Pitch inzicht in haar werkwijze. Onmisbaar voor iedereen die wil weten hoe je een goed verhaal schrijft!

Op 18 september 2016, vanaf 14.30 uur, in de foyer van de Stadsgehoorzaal Leiden. Toegang gratis.

En hier leest Maarten ‘t Hart voor uit De hond als medemens:

YouTube voorvertoningsafbeelding