Remko Koopman, tekenen als traumaverwerking

Remko Koopman is een beeldend kunstenaar uit Leiden. Begin dit jaar kreeg hij een heftig ongeluk. Een ijzeren ladder, waarop hij naar beneden kwam in zijn atelier, gleed onder hem vandaan. Een gecompliceerde breuk was het gevolg. Artsen, zo schrijft hij op zijn site, vergeleken zijn enkelgewricht met een ‘zak chips’. Toen hij na een zware operatie moest revalideren, werd tekenen zijn redding. Of beter gezegd: compulsief tekenen. Tekenen als traumaverwerking.

De tekeningen bundelde hij in Door de Dubbele Deur. In het boek zie je de ontwikkeling van zijn eerste abstracte doodles gemaakt onder invloed van Ketamine tot de laatste fase van tot in het detail uitgewerkte figuurlijke visualisaties. De publicatie bevat tevens een speciaal geschreven tekst door Prof. dr. Jos van den Broek, hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden, over de relatie tussen een trauma, zijn werk en wetenschap.

Wil je meer weten over Remko Koopmans wonderlijke revalidatie? Kom dan op 20 november naar Podium Pitch!

Podium Pitch, zondag 20 november 2017, aanvang 14.30 uur. In de Stadsgehoorzaal, Breestraat 60 in Leiden. Toegang gratis!

YouTube voorvertoningsafbeelding